Handgjord Keramik i stengods - Milla Ker…
Skötselråd:

Mina drejade koppar har alltid en väldigt tunn kant. Jag tycker det gör hela upplevelsen med att dricka kaffe mycket mer njutningsbar. Lite som med mormorskoppar. Ja, kaffet kallnar fortare i den tunna koppen men känslan med den tunna kanten överväger det.
Liksom med mormors gamla tunna koppar får man hantera de här kopparna varsamt. De är gjorda i stengods som är ett tåligt material men tänk ändå på den tunna kanten.


Om din produkt är dekorerad med guld så betyder det att den inte tål diskmaskin eller mikro. I diskmaskinen nöts guldet sakta bort men det tar ca. 1 år med daglig diskning i maskin innan det syns ordentligt. Så några enstaka gånger i diskmaskinen gör ingenting. I mikron däremot blir det ett fasligt blixtrande om man råkar glömma bort att man har guldkant på koppen.

De andra produkterna, som inte har guld på sig, tål både mikro, ugn och diskmaskin.

Missfärgningar: Kaffe och te kan ibland missfärga keramik. Jag använder endast blank glasyr som står emot missfärgningar bättre än matt. Men för säkerhetsskull, skölj ut koppen efter att du druckit ur den.


Bestick som kan ge grå märken på keramik. Detta fenomen handlar om att metallpartiklar från bestick fastnar på tallrikar eller i koppar. Om glasyren är matt så fastnar metallen lättare. Min vita glasyr är blank och håller bra mot bestickmärken. Ett bra sätt att förebygga eventuella märken är att använda glansmedel när du diskar. Skulle bestickmärken ändå uppstå godtas det ej som reklamation.

Lera är ett naturmaterial. Just den jag använder kommer huvudsakligen från Tyskland. Eftersom leran hämtas ur marken kan det förekomma små prickar eller ojämnheter i den färdiga produkten. Det ser jag som en naturlig del i det småskaliga hantverket och inget jag vill städa bort.

Lite tips om ugnsfasta formar! Ingen stengods klarar temperaturchocker speciellt bra. Att lägga något kallt på en tallrik/form och skicka in det i en varm ugn gör att kärlet får ojämn temperatur och spricker. Tänk på att lägga maten jämt över hela botten så att keramiken värms upp lika mycket.

Funderar du på något annat eller om någon produkt inte var som du hade tänkt dig är det bara att du hör av dig till mig på milla@millakeramik.se eller ring mig, 0739-79 66 15 så löser vi det.