Handgjord Keramik i stengods - Milla Ker…
Stengods eller lergods?

Jag drejar alltid med vit, grå eller röd/brun stengodslera. Jag kan dock välja om det ska brännas till stengods eller till lergods. Det är bränntemperaturen som avgör om det blir sten- eller lergods.

Stengods som är bränt i en hög temperatur, ca 1200-1300° blir mer hållbart än lergods. Det går inte flisor i koppar och skålar lika lätt som hos lergods. Man säger att leran sintrar när den kommer upp i de höga temperaturerna i ugnen, porerna smälter samman och leran blir helt tät. Därmed blir den vattentät. Kaffekoppar för att ta ett exempel, lämnar inga vattenringar på bordet. Stengods tål diskmaskin, ugn och mikro.

Lergods bränns i en lägre temperatur, ca 1000-1100°. Fördelen med lergods är att föremålen inte skevar till sig i ugnen. Tårtfat med kavlade fat bränner jag alltid som lergods så att fatet inte ändrar form och viker ner sig. Glasyren blir även lite annorlunda om man jämför mot stengods. Vitt lergods blir mycket vitare och jämnare i glasyren. Mer åt det fabrikstillverkade hållet. Gilla eller inte gilla? Det är en smaksak.
Även det lergods jag tillverkar tål diskmaskin, ugn och mikro.